Общи условия

за ползване на предоставяните от “GreenyFuture” услуги посредством уебсайтa greenyfuture.com

С настоящите общи условия се уреждат отношенията между „GreenyFuture“, наричан „доставчик“, от една страна, и лицето, осъществяващо онлайн покупка, наричано „Клиент“, от друга.

І. С потвърждаване на покупката си, клиентът декларира, че е съгласен със настоящите Общи условия:

1. “GreenyFuture” е собственост на „Грийни Фючър“, дружество със седалище в град Пловдив, което оперира на територията на цялата страна.

2. Поръчката от “GreenyFuture“ се осъществява по електронен път, чрез автоматизирана система. Поръчка може да бъде осъществена 24 часа в денонощието, но ще бъдат обработвани в регламентираното работно време на доставчика и куриера.

3. При невъзможност за изпълнение на дадена поръчка, “GreenyFuture” се ангажира да уведоми клиента направил въпросната поръчка в срок от 24 часа.

4. Клиентът може да откаже поръчка чрез телефонно обаждане или посредством електронната поща на доставчика, без от това да произтекат каквито и да било последствия, в случай, че поръчката не изпратена.

5. Доставката на стоки от “GreenyFuture“ се осъществява след потвърдено плащане по банков път или при доставка чрез наложен платеж, в рамките на до 3 работни дни от потвърждаване на поръчката.

6. Доставката на стоки от „GreenyFuture“ е безплатна при поръчка на стоки на стойност над 100 лева до офис на Еконт или Speedy. Доставка на стоки до посочен от клиента адрес, както и доставката на стоки на стойност под 100 лева се заплаща допълнително от клиента и е посочена в сметката при осъществяване на поръчка.

7. “GreenyFuture“ не носи отговорност при некоректно попълнени данни за контакт и доставка.

ІІ. Права и задължения на страните:

1. Търговецът:
1.1. Се задължава да предостави на клиента пълна и изчерпателна информация относно цените и характеристиките на всеки от предлаганите от него продукти.
1.2. Се задължава да достави в срок и според предварително уговорените условия поръчаната от клиента стока на посочения от него адрес.
1.3. Е задължен да информира своевременно клиента при изчерпани наличности и невъзможност да достави стока в 3-дневен срок, като даде възможност за отлагане на поръчката или като предложи на клиента еквивалентен продукт, ако това е възможно.

2. Клиентът:
2.1. Се задължава да посочи коректни данни за доставка на поръчаната от него стока.
2.2. Се задължава да приеме и заплати поръчаната от него стока.

2.3. Има право да откаже стоката след опция тест и преглед при куриер като трябва да заплати куриерската услуга, която е в посока към подателя
2.4. Има право да върне поръчана от него стока в 14-дневен срок, съгласно българското и европейското законодателство, стига да не е с нарушена опаковка и/или търговски вид.

ІІІ. Защита на личните данни:

Изчерпателна информация за събираните от търговеца лични данни, тяхното съхранение и обработване е посочена в раздела Политика за поверителност(hyperlink)

ІV. Решаване на спорове:

При възникване на спорове между страните, същите следва да се решат в дух на разбирателство и добра воля. В случай, че съгласие не бъде постигнато, всички неразрешени спорове, породени от търговските взаимоотношения между страните, включително спорове, следва да бъдат разрешавани от Арбитражния съд при БТПП, съобразно с неговия Правилник за дела, основани на арбитражни споразумения.

Свържи се с нас